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FAQs: Pre-bid meeting dated 21.08.2017 regarding Expression of Interest (EOI) 

issued on 28.07.2017 for inviting proposals under the Scheme for Creation of 

Infrastructure for Agro Processing Clusters under KISAN SAMPADA YOJANA  

 

Q1. Whether Agro-processing Clusters are required to be setup near identified 

agri-horti production clusters or it can be setup anywhere in the country?  

 

A.  The scheme aims at creating modern infrastructure for food processing closer to 

production areas. Preference will be given to setting up of Agro Processing 

Clusters near the agri-horti production clusters identified by Central / State 

Governments. An indicative list of identified agri-horti production clusters (fruits 

& vegetables) are available on Ministry’s website: www.mofpi.nic.in (Schemes -> 

Agro Processing Clusters -> list of identified agri-horti production clusters). The 

promoters / investors interested in setting up of agro processing clusters may 

visit website: http://geo-sampada.nic.in for identifying agri-horti production 

clusters in the country.  

 

Q2. How many Agro-processing Clusters are to be setup in the country?  

 

A.  Government has approved setting up of 100 agro processing clusters in the 

country near the identified agri-horti production clusters in the country. However, 

in the first phase, EOI has been issued for inviting proposals from the potential 

investors / promoters for setting up of 60 Agro Processing Clusters.  

 

Q3. What is minimum requirement of land for setting-up Agro-processing 

Clusters? 

 

A.  Minimum requirement of land is 10 acres either by purchase or on lease of at 

least 50 years, which should be contiguous and free from any kind of 

encumbrance. The selection of land needs to be justified in terms of connectivity 

and availability of basic infrastructure such as approach road, power, water etc. 

as also in terms of nearness to the identified agri-horti production clusters.  

 

Q4. Whether land use need to be changed from Agricultural to Industrial?  

 

A.  Yes, it is necessary to have Change of Land Use (CLU) for industrial purpose.   

 

Q5. Whether it is necessary to form a Special Purpose Vehicle (SPV) for 

setting-up Agro-processing Clusters? 

 

A.  No. Agro-processing clusters may be developed by Project Execution Agency 

(PEA) / organizations such as Govt. / PSUs / Joint Ventures / NGOs / 

Cooperatives / Self Help Groups (SHGs) / Farmer Producer Organizations 

http://geo-sampada.nic.in/
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(FPOs) / Farmer Producer Companies (FPCs) / Private Sector / partnership firm 

/ individuals etc. (refer para 6.1 of the guidelines)  

 

Q6. Whether the promoter(s) in PEA are eligible for setting up of food 

processing units in the agro processing clusters?  

 

A.  Yes. Promoter(s) may setup food processing units in the agro processing cluster. 

However, lead promoter has to setup at least one food processing unit in the cluster 

with an investment of not less than Rs. 5 crore. (refer para 3.3 of the guidelines) 

 

Q7. Is there any minimum requirement of term loan, equity contribution and 

net-worth of the promoters under the scheme? 

 

A.  Yes. The investors desirous are required to meet the following requirement in 

terms of term loan, equity contribution and net-worth:  

(i) Promoter(s) needs to bring in at least 20% of the total project cost as 

equity / contribution in general areas and at least 10% of the total project 

cost in the North East States including Sikkim and difficult areas namely 

Himalayan States (i.e. Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir and 

Uttarakhand), State notified ITDP areas & Islands.  

(ii) Promoter(s) needs to bring in term loan from the Bank/Financial Institution 

for an amount not less than 20% of the project cost. 

(iii) The combined net worth of the promoter(s) should not be less than 1.5 

times of the grant amount sought. 

 

(refer para 7.0 of the guidelines) 

 

Q8. Whether the promoters / applicants / entities, which have availed financial 

assistance under the other schemes of the Ministry, are eligible for 

submitting proposals for setting up of agro processing cluster under the 

scheme?  

 

A.   Any entity / applicant which has availed grant from Ministry of Food Processing 

Industries (MoFPI) for any project under another scheme of the Ministry are not 

eligible for another grant until one year after operationalization of earlier project. 

In addition, the same applicant / entity shall not be entitled for more than two 

grants in five years under the schemes of MoFPI.  

 

The promoters, who have been sanctioned Mega Food Parks, will not be eligible 

under the scheme for a period of two years from the date of completion of the 

MFP.  

(refer para 7.6 to 7.8 of the guidelines) 
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Q9. Whether agro processing cluster can be setup in the same District where 

Ministry has sanctioned Mega Food Park? 

 

A.  No. Agro processing cluster will not be sanctioned in the same district where 

Central Processing Centre (CPC) of Mega Food Park (MFP) is located. (refer 

para 7.8 of the guidelines)  

 

Q10. Whether two agro processing clusters can be setup in the same District? 

 

A.  No. Only one agro-processing cluster will be sanctioned in a district. In case of 

more than one proposal from same District, the proposal having higher score in 

the merit based on criteria for assessment will be considered. However, in case 

there are more than one proposal with same marks, the proposal with higher 

equity / contribution (in Rupees term) will be considered. (refer para 7.5 of the 

guidelines)   

 

Q11. Whether dovetailing of assistance is allowed under the scheme?  

 

A.  PEA may dovetail assistance available under various other schemes of other 

Central / State Governments, which would improve the viability of the project. 

While dovetailing such assistance, it will be ensured that there is no 

duplication of assistance for the same component/activity of the project. (refer 

para 12 of the guidelines) 

 

Q12. Whether possession of land in the name of PEA is necessary at the time 

of submitting the proposal against Expression of Interest (EoI)? 

 

A. Possession of land in the name of PEA at the stage of submission of proposal 

against EOI is not necessary. However, the EOI proposals having possession of 

land with Change in Land Use (CLU) in the name of PEA will be given due 

weightage during the evaluation and selection process.  

   

 However, it is necessary for Project Execution Agency (PEA) to meet the 

condition of possession of a minimum 10 acres of continuous land with CLU for 

according approval to such project.  

 

Q13. Whether government is providing any assistance in arranging the land 

for the project.  

 

A.  No. Requisite land for the project has to be arranged by the PEA. Government 

does not provide any assistance in procurement of land for the Agro-processing 

Clusters.  
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Q14.   What is “eligible project cost”? 

 

A. The eligible project cost will exclude cost of land, pre-operative expenses and 

margin money for working capital from the total project cost.  

 

However, the registered value of the land would be taken as part of the total 

project cost. The GoI grant shall not be used for procurement/purchase of land. 

In case of land acquired by PEA on lease, such cost may not be part of project 

cost and may be considered part of operating cost. (refer para 5.1 & 5.2 of the 

guidelines) 

 

Q15. How many food processing units are required to be setup in the agro 

processing clusters?  

 

A.  At least 5 food processing units with an aggregate investment of minimum Rs. 25 

crore will be setup in the Agro-processing cluster by the promoters and 

associates of Project Execution Agency (PEA) and by other entrepreneurs. The 

investment in these units will not be eligible for grant under this scheme.  

 

Food processing units are required to be set up simultaneous to the creation of 

core infrastructure in the cluster. The core infrastructure facilities being 

developed in the agro-cluster shall be as per the requirement of food processing 

units to be set up in the cluster or as per the available raw material for processing 

in the area. (refer para 3.1 & 3.2 of the guidelines)   

 

Q16. Whether it necessary to set up a food processing unit by the promoter 

with an investment of Rs. 5.00 crore or an arrangement can be made with 

other industry for setting up the Food Processing Unit in the Park? 

 

A.  The lead promoter is required to setup at least one food processing units in the 

cluster with an investment of not less than Rs. 5 crore. (refer para 3.3 of the 

guidelines) 

 

Q.17 What types of food processing units can be setup in the agro processing 

clusters?  

 

A. The food processing units that make food products fit for human and an imal 

consumption (except a lcohol ic  products)  are permitted to be set up in 

these clusters. Packaging facilities of food products as ancillary to the food 

processing industries (proposed to be setup in the cluster) may also be 

allotted land in the agro cluster. (refer para 3.7 of the guidelines) 
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Q18.  In case PEA furnishes an Agreement to Sale / lease for project land, will 

the same be considered as land in possession at the time of 

consideration of the proposal. 

 

A.  No. As per the guidelines of the Scheme, the PEA should have the land duly 

transferred and registered in its name for consideration of approval. At the stage 

of EOI submission, the proposals confirming possession of land in the name of 

PEA would qualify for additional weightage during evaluation process. 

 

Q19.  In case of one (or more) of the PEA members having the requisite land 

for the project in possession, will this be considered as land in 

possession? 

 

A.  The member(s) of the PEA should transfer the land in the name of the PEA. In 

case of member(s) of the PEA possessing the land, it will not be considered in 

possession of PEA. 

 

Q20. Is there any maximum cap on the equity to be held by the members in 

PEA? 

 

A.  There is no maximum cap on the equity that can be held by a member in the 

PEA. As per the scheme guidelines 07.07.2017, PEA may also be promoted by 

a single entity. In case the PEA is promoted by a single entity, the entire 100% 

equity shall be held by this entity.  

 

Q21. Can PEA engage the Project Management Consultant (PMC) for the 

project? 

 

A.  It is not necessary to engage PMC. There is no list of PMCs empaneled by the 

Ministry for this scheme. However, if required, PEA may engage a Project 

Management Consultants (PMC) on its own cost. The fee charged by PMC will 

not be the part of eligible project cost.  

 

Q22. Can foreign investors, Private Equity arms of foreign firms become 

members in PEA and invest in creation of common infrastructure in 

form of equity. 

 

 A.   Yes. Such firms can join hands with Indian promoters and invest in the project 

by way of contributing equity. It may also be noted that foreign direct 

investments in food processing sector is allowed under automatic route in 

India. However, adequate documents with regard to net worth and other 

relevant financial details in respect of such firms / entity must be provided with 

the EOI proposal. 
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Q23.  Is there any requirement for setting up of Primary Processing Centres / 

Collection Centres (PPCs / CCs) under the scheme? 

 

A. There is no requirement for setting up of PPCs/ CCs under the scheme.  

 

Q24. Whether PEA is permitted to sell the plots in Agro Processing Cluster? 

 

A. Yes. PEA may sell / lease plots in agro-processing cluster to other food 

processing units. But the common facilities in the cluster cannot be sold or 

leased out. They can only be offered to units on rental basis. (refer para 6.2(x) 

of the guidelines) 

 

Q25. What is the criterion for valuation of immovable assets? 

 

A.  The valuation of the immovable assets will be on the basis of circle rates (as on 

date of application) declared by the concerned State Government, which should 

be duly certified by the competent State Revenue Authority. This valuation must 

be carried out within a period of 30 days preceding EoI bid submission date. 

(refer para 4(b) & 4(f) in Annexure-III of the guidelines)  

 

Q26.  What are the documents required in support of net worth? 

 

A. Please refer para.4 in Annexure-III of guidelines. 

 

Q27. Whether the data on marketable surplus of the focused crops in the 

catchment area available on website can be used? 

 

A. Latest authentic data available in respect of marketable surplus of the focused 

crops in the catchment area has to be mentioned in the proposal. These may 

also be obtained from local concerned authorities of the catchment area like 

Agriculture / Horticulture / Industries Departments. 

 

Q28. What is the criteria of awarding marks for food processing experience 

prescribed in Annexure-I of the scheme guidelines dated 07.07.2017?  

 

A.  The food processing experience of only those promoters having at least 10% of 

equity individually in the proposed project / PEA will be considered for awarding 

of marks. (refer para C2 in Annexure-I of the guidelines)   


